Image by KamranAydinov on Freepik
Šťavnatá rajčata jsou vždy oblíbená u dačických pěstitelů – zejména ta, která lze použít do salátů, polotovarů a dalších pokrmů. Pokud však žijete v chladnější oblasti, stává se výběr odrůdy rozhodující. Chcete-li si zajistit dobrou úrodu i v podmínkách krátkého léta, stojí za to věnovat pozornost odrůdám rajčat odolným vůči chladu.
Elvira Abdullina, agronomka z Baškirska, vytipovala tři odrůdy, které jsou pro pěstování v takových podmínkách ideální:
1. Rajče „Yakut“
Tato odrůda se stala skutečným objevem pro zahrádkáře s chladným podnebím. Plody „Yakut“ dozrávají již za 2,5-3 měsíce po vyklíčení, což umožňuje sklizeň již začátkem června. Odolnost vůči nízkým teplotám činí z této odrůdy vynikající volbu pro severní oblasti.
2. Rajče „Severní pól“
Stejně jako její název se tato odrůda cítí skvěle v nepříznivých podmínkách. „North Pole“ vás potěší sklizní tři měsíce po výsevu. Plody se vyznačují hustou, masitou strukturou a sladkou chutí, díky čemuž jsou ideální jak pro čerstvou konzumaci, tak pro přípravu různých pokrmů.
3. Rajče „Kholodok“
Tato odrůda se také nebojí chladného počasí a rychle dozrává. Jednou z jejích hlavních předností je vysoká odolnost proti fytoftoróze. Rajčata „Kholodok“ jsou malá, což je předurčuje k čerstvé spotřebě a konzervování.